Branch Description

PHYSICAL CHEMISTRY BRANCH

Physical Chemistry deals with the study of the effect of chemical structure on the physical properties of molecules, and their relation to the ways in which molecules and atoms are put together. It also work with the principles and methodologies of both chemistry and physics and is the study of how chemical structure impacts physical properties of a substance. Physical chemists typically study the rate of a chemical reaction, the interaction of molecules with radiation, and the calculation of structures and properties.

An example is baking brownies, as you’re mixing materials and using heat and energy to get the final product.

Sub-branches of physical chemistry include:

  • Photochemistry: the study of the chemical changes caused by light, photochemical reactions.
  • Surface chemistry: the study of chemical reactions at surfaces of substances. It includes topics like adsorption, heterogeneous catalysis, formation of colloids, corrosion, electrode processes, and chromatography.
  • Chemical kinetics: the study of the rates of chemical reactions, the factors affecting those rates, and the mechanism by which the reactions proceed.
  • Quantum Mechanics/Quantum Chemistry: the mathematical description of the motion and interaction of subatomic particles. It incorporates quantum mechanics, quantization of energy, wave-particle duality, the uncertainty principle, and their relationship to chemical processes.
  • Spectroscopy: the use of the absorption, emission, or scattering of electromagnetic radiation by matter to study the matter or the chemical processes it undergoes.
  • Electrochemistry: study of the interaction of atoms, molecules, ions and electric current.
  • Thermodynamics/ Thermochemistry: study of how heat relates to chemical change.

To learn more about physical chemistry check out the resources below:

  • News & Events

    • সুবর্ণ জয়ন্তী নিবন্ধন কার্যক্রমের আনুষ্ঠানিক উদ্বোধন

      January 13, 2019

      সুজলা সুফলা শস্য শ্যামলা এই বাংলাদেশের দক্ষিন পূর্বাঞ্চলের ঐতিহ্যবাহী বিদ্যাপীট চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়, যার প্রতিষ্ঠা আজ থেকে পঞ্চাশ বছরের অধিক পূর্বে। প্রতিষ্ঠাকালীন বছরগুলোতে যেকটি বিভাগ...   Read More

    • নিরাপদ খাদ্যের সন্ধানে -Prof. Dr. Monir Uddin, Chairman

      April 27, 2018
      29793197_10211978605920475_7787434054720654355_n

      খাদ্য ও পানিয় আমাদের নিত্যদিনের অপরিহার্য চাহিদা। প্রাত্যহিক জীবনে ন্যূনতম প্রয়োজনীয় খাদ্যপণ্য যোগান দেয়ার সামাজিক বাধ্যবাধকতা রয়েছে রাষ্ট্রের। ক্রমহ্রাসমান আবাদযোগ্য ভূমি ও ক্রমবর্ধমান জনসংখ্যার...   Read More

    • Press Conference on the occasion of Food Safety Seminar 2018

      April 27, 2018

      আগামী ২৮ এপ্রিল ২০১৮, শনিবার, রসায়ন এলামনাই এসোসিয়েশান BONDING এর উদ্যোগে Food Safety & Public Health বিষয়ে সেমিনার। চট্টগ্রামের আগ্রাবাদস্থ World Trade Center এর...   Read More

    • Seminar on Food Safety and Public Health

      April 13, 2018
      Paper news1

      চট্টগ্রামে Food Safety and Public Health সেমিনার। ২৮ এপ্রিল ২০১৮ World Trade Center এর চেম্বার অডিটরিয়ামে খাদ্য সচেতনতায় আয়োজন সবার অংশগ্রহন প্রয়োজন। সম্মিলিত প্রচেষ্টায়...   Read More

© 2015 Chittagong University. All rights reserved.